Persoonlijke Kampioenschappen OSBO 2000

Dit jaar werden de persoonlijke kampioenschappen van de OSBO in ontmoetingscentrum Onder de Toren in Elst gehouden. Een fraaie locatie, want ondanks het recordaantal van 174 deelnemers zat iedereen er toch ruim bij. Er waren dit keer twee grote speelzalen beschikbaar gesteld plus een kleine. Namens ESV gaven Arno Braam, Henk Renger (vorig jaar gedeeld kampioen in de tweede klasse) en Hans Thuijls acte de presence. Op grond van rating hadden Arno en Henk zich ingeschreven in de eerste klasse en Hans in de tweede. De reis naar Elst werd steeds per trein gemaakt.

1e speeldag, zaterdag 23 oktober 1999
Arno en Henk startten niet onverdienstelijk op de eerste dag in de eerste klasse: ze scoorden beiden 1 uit 2. Arno deed dat met twee keurige remises; in de eerste partij kon hij ondanks zijn pluspion geen winst bereiken wegens een eindspel met ongelijke lopers. Henk begon met een nederlaag, maar wist de tweede partij tot winst te voeren. Hans scoorde in de tweede klasse 1½ uit 2. 's Ochtends tastte zijn tegenstander in een remisestelling mis en 's middags verprutste hij twee pionnen door een passief gespeelde slavische verdediging, maar wist hij af te wikkelen naar een eindspel van ongelijke lopers, dat remise werd, ondanks twee pionnen minder! Het was al kwart voor zeven toen Arno en Henk klaar waren; toen was nog slechts één partij (in de hoofdklasse) aan de gang. Daar stonden na ruim 50 zetten alle 32 plasticjes nog op het bord!

2e speeldag, zaterdag 27 november 1999
De tweede speeldag verliep voor ons trio minder succesvol. 's Ochtends moest ieder het onderspit delven. Henk kwam slecht uit de opening, een Lets gambiet. Arno stond gelijk tegen zijn tegenstander, maar kwam later toch bedrukt te staan, moest een kwaliteit en in de slotfase zijn paard inleveren. Hans stond beduidend beter, stond een gezonde pion voor, maar de stelling was gesloten. Toen begon hij te forceren en dat liep verkeerd af. Weg kampioenskansen. 's Middags was de oogst beter: Arno en Henk scoorden een nette remise en Hans wist in een aanvalspartij de volle buit te scoren. Na vier ronden hebben Arno en Henk ieder 1½ uit4 in de eerste klasse en Hans heeft 2½ uit 4 in de tweede klasse.

3e speeldag, zaterdag 15 januari 2000
Verliep de tweede speeldag al minder succesvol, de derde was eerder een ramp, zeker voor Henk en Arno. Beide spelers verloren beide partijen, zodat ze nu beiden 1½ uit 6 hebben. En de groep van anderhalvers raakt al akelig uitgeput. Hans wist in de tweede klasse anderhalf punt te scoren, beide keren met zwart. 's Ochtends wist hij bij het afruilen der paarden zijn tegenstander een vieze dubbelpion aan te smeren, waarna hij het initiatief behield. Hij wist af te wikkelen naar een gewonnen eindspel met lopers van dezelfde kleur, dat hij ook correct uitspeelde. De middagpot was een soort draak, maar dan tevens met koningloperfiancetto van wit. Uiteindelijk kwam Hans een pion achter, maar toen zijn tegenstander aanbood om torens te ruilen, gebeurde dit op een zodanige wijze dat zijn tegenstander met een geïsoleerde dubbelpion werd opgescheept. Uiteindelijk werd deze pot remise. Na zes ronden staat Hans gedeeld zesde en met drie ronden te gaan is de derde plaats zeker haalbaar.

4e speeldag, zaterdag 19 februari 2000
De vierde speeldag was weer een redelijk succesvolle voor ons Edes trio. Ieder wist één partij te winnen, de andere ging verloren. Henk en Arno begonnen 's ochtends met 1½ punt. Vooraf werd met een onderlinge confrontatie rekening gehouden, maar dat pakte anders uit. Henk versloeg zijn tegenstander en Arno kon het niet bolwerken tegen zijn tegenstander. 's Middags waren de rollen omgedraaid: Henk verloor (hij moest een gevaarlijke vrijpion op b2 dulden) en Arno won eindelijk zijn eerste partij: zijn tegenstander moest een toren inleveren bij een afruilmanoevre. Met Hans ging 't minder: 's ochtends liet hij zijn dame insluiten en daardoor viel hij in de subtop weg. De middagpot was beter: toeslaan na afgewikkeld te hebben naar een gewonnen pionneneindspel. De balans na acht ronden: Henk en Arno hebben nu 2½ uit 8; Hans heeft 5 uit 8 en kan met een overwinning in de slotronde nog in de top eindigen.

5e speeldag, zaterdag 4 maart 2000
De slotdag bracht de ontknoping: zou Hans nog in de top eindigen? Aanvankelijk was zijn partij een puur positionele pot, waarin alle 32 plasticjes lange tijd op het bord bleven, maar daarna wist Hans in het manouvreren een pion te winnen. Hij wist af te wikkelen naar een eindspel dat gewonnen leek, maar in de slotfase resteerde een stelling met ieder een toren en waarin de laatste pion verloren zou gaan en dus remise. Hierdoor eindigde Hans met 5½ uit 9 op de gedeeld 6e plaats, die hij met 12 anderen moest delen. Henk wist zijn slotpartij te winnen en kwam uit op 3½ uit 9. geen slecht debuut in de eerste klasse. Arno verloor zijn laatste partij, zodat hij met 2½ uit 9 zijn toernooi afsloot.

Naam Rating Klasse 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Totaal Plaats TPR
Henk Renger 1616 1e 0 1 0 ½ 0 0 1 0 1 56e 1643
Arno Braam 1662 1e ½ ½ 0 ½ 0 0 0 1 0 68e 1545
Hans Thuijls 1498 2e 1 ½ 0 1 1 ½ 0 1 ½ 11e 1655