Verslagen ESC 1 KNSB Competitie 2023-2024
 

Ronde 7 (zaterdag 23 maart): ESC 1 - Wageningen 4

ESC 1 speelde met 4-4 gelijk tegen Wageningen 4. Met dit resultaat is ESC 1 kampioen geworden.

Carel de Vries verloor met zwart aan bord 1.

Edwin Groen speelde aan bord 2 met wit tegen Marcel Hahné. Een rustige opening met 1. c4 Pf6 2. Pc3 e6 3. d4 d5 4. Pf3 c5 de befaamde zwarte isolani op d5 ontstaat en de strijd in eerste instantie om d4 gaat. Zwart wil altijd graag d5-d4 spelen om de isolani op te lossen en lijnen te openen. Daar krijgt zwart echter geen tijd voor. Na een mindere zet van zwart krijgt wit druk over de geopende c-lijn en zijn er twee momenten waarop zwart op moet letten om geen stuk te verliezen. De zwarte dame wordt vervolgens belaagd door twee witte paarden en twee lopers. Wit staat duidelijk beter maar is er iets beslissends, want zwart kan counteren als de druk er niet op blijft?

De keuze is dan: gaat wit voor kwaliteitswinst in een daarna open stelling of voor een kleine combinatie die de zwarte koning op de tocht zet en minimaal remise biedt? Edwins overwegingen waren dat alle witte stukken op de damevleugel staan en wit heeft nog niet gerokeerd. De zwarte lopers en paarden staan allemaal goed gepositioneerd, wit kan na kwaliteitswinst eigenlijk niet goed rokeren en de torens niet verbinden. Edwin besteedt er veel denktijd aan maar de conclusie is: met dat loperpaar en de paarden is een open stelling best wel link ondanks kwaliteit en een vrijpion. De computeranalyse geeft dat ook aan want er is voordeel, maar zeker geen beslissend voordeel en de sterkste zetten zijn niet altijd eenvoudig te vinden.

De computeranalyse gaf echter wel een alternatief dat beide spelers niet hebben gezien. Met een tussenzet kan wit toch nog de kwaliteit winnen en zwart op twee vleugels onder druk houden. De stelling waardeert als 'wit staat duidelijk beter' met goede winstkans al is het nog niet direct gewonnen.

De koningsaanval die hij start kan gepareerd worden en hij berust in zetherhaling Dg4† Kf7 en Dh5† Kg7 om niet in een ongunstig eindspel (met tijdsachterstand) te komen. De computer geeft echter ook hier een wat verborgen tussenzet (Dh3) aan waarmee hij toch flink voordeel kon verkrijgen. Jammer dat hij dus in beide varianten een tussenzet miste want anders was er een echte kans op winst geweest.

Dominic van Dijk speelde de opening niet optimaal, waardoor hij vroeg een positionele concessie moest doen. Zijn tegenstander deed hier echter niet veel mee, dus kon de ontwikkeling rustig afgemaakt worden. Wit pakte de ruimte in het centrum en later op de damevleugel, waarbij tijdelijk een pionnetje werd geofferd. Deze werd echter niet teruggewonnen en er leek weinig concreets in de stelling te zitten. Na een remiseaanbod over en weer werd de vrede getekend.

Tom Pronk werd geconfronteerd met een opening die hij onvoldoende kende. Dit kostte hem dusdanig veel tijd dat hij - niet voor de eerste keer dit seizoen - zwaar in tijdnood kwam. Vorige keren kon hij na zijn tijdnoodperikelen nog een positief resultaat bijschrijven, maar hoewel hij ditmaal nog wel een prima stelling wist te bereiken liet hij zich daarna afleiden en ging door zijn vlag.

Bart Koeweiden won met zwart. Na 1. Pc3 van zijn tegenstandster koos hij voor het systeem van de zwarte leeuw. In deze opening is de zet g5 in verschillende varianten thematisch. Dit gebeurde ook in de partij maar wit genereerde actief tegenspel door haar paard op c3 om te spelen naar g3. Vervolgens ontstond er een wilde paardendans waar het zwarte paard op f4 dominant kwam te staan. Daarentegen kwam het witte paard van g3 via h5 en g7 met schaak binnen. De zwarte koning stond hierna op de tocht maar de compensatie was aanzienlijk. Nadat het paard op f4 geruild was en zwart op zijn beurt de witte koningsstelling kon verzwakken door op h3 te slaan had zwart de beste kansen. Wit verdedigde niet secuur en had kansen op gelijkspel gemist. Op dat moment kwamen de zwarte g- en h-pionnen in beweging. De stelling was al snel niet meer te houden voor wit. Na een laatste fout aan witte zijde kwam zwart een stuk voor en daarmee was de partij beslist.

Henri van Kruistum speelde met zwart een Slavische opening, waarin beide spelers in eerst instantie rustig hun stukken ontwikkelden. In het middenspel kon zwart met e5 het centrum openbreken en kreeg open lijnen met twee sterke lopers. Wit verdedigde niet optimaal tegen druk op de koningsvleugel en na een kwaliteitsoffer bleek de stelling niet te verdedigen, en wit gaf op.

In de opening kreeg Ruben de Vries met wit de kans om een pion te veroveren, maar zwart kreeg hierdoor wel tegenspel. Het lukte zwart door dreigingen de ontwikkeling van wit te stagneren. Wit werd gedwongen een kwaliteit te geven. Zwat speelde vervolgens zorgvuldig door en creëerde een vrijpion waarna Ruben moest opgeven.

Toen stond het 3-4. Alleen Erik van den Eijkel was nog bezig. Hij had een toreneindspel op het bord met een pion meer. Onder het toeziend oog van veel spelers wist Erik deze partij te winnen en het kampioenschap voor ESC 1 binnen te halen.

Een aantal schakers hebben een opvallende score behaald in het eerste seizoen: Henry van den Brink 4 uit 5, Dominic van Dijk 3½ uit 5, Henri van Kruistum 5 uit 5 en Carel de Vries 4 uit 6.

Edese Schaak Combinatie 1 Rating Wageningen 4 Rating Ronde 7
Vries de, C. (Carel) 1958 Poole le, C. (Corniek) 1889 0 - 1
Groen, E.C. (Edwin) 1872 Hahne, M.G.J.M. (Marcel) 1823 ½ - ½
Dijk van, G. (Dominic) 1884 Hooghiemstra, J.L. (Joost) 1862 ½ - ½
Pronk, T.J. (Tom) 1869 Heger, J.J. (Janno) 1798 0 - 1
Koeweiden, B. (Bart) 1860 Jeuken, C.J.H.M. (Karin) 1823 1 - 0
Eijkel v.d., W.E. (Erik) 1860 Duijl van, N. (Niels) 1759 1 - 0
Kruistum van, H. (Henri) 0 Stallinga, H. (Hein) 1798 1 - 0
Vries de, R. (Ruben) 1813 Cioffi, G. (Gianluca) 1732 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1874 Gemiddelde Rating: 1811 4 - 4

Ronde 5 (zaterdag 3 februari): Doetinchem 2 - ESC 1

ESC 1 wint maar ontsnapt aan (punt)verlies in Doetinchem!

Het beloofde vooraf een spannende wedstrijd te worden. Er stond ook veel op het spel: winst zou het kampioenschap heel dichtbij brengen, maar Doetinchem 1 kon een behoorlijk sterk team neerzetten. Zo zit op bord 1 de Nederlandse kampioene Fleur Westerhof (de C-klasse bij de meisjes, FIDE-rating 1912) en op bord 2 de jonge maar al zeer sterke Jesse Frederiks. Deze spelers stonden zelfs op een persoonlijke score van 3 uit 3. Doe er dan nog twee spelers met een 2000+ rating bij en je weet: dat wordt zwaar.
En dat werd het ook!

Na een uur viel bij Edwin Groen (bord 4, zwart) de eerste remise. Na een zijvariant uit het Dame-gambiet bleef er niet veel meer over om voor te strijden. Zwart had iets meer ruimte maar als die wordt benut kan wit snel counteren en voordeel krijgen. De remise stelde beiden tevreden: ½-½.

Vrij snel daarna volgde een remise van Dominic van Dijk (bord 3, wit). De g-lijn bij Dominic lag open maar daar rokeerde hij gewoon tegenin omdat de zwarte koning nog in het midden onder vuur kon worden genomen. Uiteindelijk doofde de strijd snel uit en was remise een feit: 1-1. Ruben de Vries (bord 8, zwart) sloot zich bij dit tweetal aan met een remise die beide spelers eigenlijk heel logisch vonden gezien de stelling. Maar bij de analyse bleek dat wit met een paar zetten groot voordeel (+1,5 volgens de computer) had kunnen krijgen. De eerste meevaller eigenlijk, en niet de laatste! Tussenstand: 1½-½.

Daarna duurde het lang voor er weer punten werden verdeeld. We zijn al twee uur bezig en echt duidelijk is het op de andere borden nog niet.

Carel de Vries (bord 1, wit) speelde een zware pot tegen Fleur Westerhof met tegengestelde rokades, wat altijd spektakel biedt. Ergens in het middenspel raakt Carel een pion kwijt en dan is het hard vechten om overeind te blijven.

Bij Willem Slagter (bord 2, zwart) is niet veel aan de hand. Er wordt veel afgeruild en er komt een - best wel lastig - eindspel met witte loper tegen zwart paard en elke speler enkele over het bord verspreide pionnen. Tot zet 40 is het gelijk maar een remiseaanbod van Willem wordt afgeslagen. Willem waagt daarna een winstpoging die hem op gaat breken. Wit creëert een lastige vrijpion en het zit nog maar net in de remisemarge lijkt het.

Martin Roseboom (bord 5, wit) is in het middenspel ontsnapt na een hele slechte zet die de tegenstander minimaal 2 of 3 pionnen op de damevleugel zou opleveren. Maar zwart zag het niet of durfde het niet aan en ineens krijgt Martin tegenkansen op de open h-lijn.

Henry van den Brink (bord 7, wit) heeft ondertussen een pion gesnoept en staat prima maar er is niet meteen een duidelijke winstweg. Zijn tegenstander is ook erg creatief met tegenkansjes creëren dus Henry moet echt opletten.

Tom Pronk (bord 6, zwart) heeft een solide stelling en in het middenspel stelt zijn tegenstander remise voor. Tom krijgt het advies om - als het veilig kan - door te spelen omdat de situatie op de andere borden erg onduidelijk is.

Dan gaat het ineens snel met de stellingen.

Henry weet zijn tegenstander tot een logisch lijkend zetje te verleiden. Maar dat kost na een tussenschaakje zomaar een volle toren! Tussenstand 2½-1½.

Willem komt minder te staan en uiteindelijk is er een kleine onnauwkeurigheid die het laatste duwtje geeft. Zijn tegenstander speelt het secuur en helemaal goed uit. Na ruim 3,5 uur spelen is het voorbij: 2½-2½.

Martin krijgt ondertussen zo'n aanval dat het helemaal mis gaat voor zwart en er ineens twee stukken verdwenen zijn. Toch weer een voorsprong: 3½-2½ terwijl Martin deze partij gewoon had kunnen (misschien wel moeten!) verliezen. Alweer een meevaller.

Carel komt niet onder de druk uit en heeft weinig tot geen aanknopingspunten op de zwarte stelling. Het lijkt een kwestie van tijd tot hij verliest. Met Tom nog steeds op remise-koers in een dame-eindspel met wat pionnen, lijkt 4-4 het maximaal haalbare resultaat.

Carel kiest dan voor de vlucht naar voren met zijn dame en loper, probeert met een pionoffer verwarring te stichten en ook nog de lijn naar de zwarte koning te openen. Zwart pareert echter alles goed en staat met doorstotende centrum-pionnen duidelijk gewonnen. Dan krijgt Carel echter een kans met een torenoffer. Zwart moet eerst Ld4+ spelen en dan pas de toren nemen (en daarna nog steeds secuur blijven spelen om eeuwig schaak of mat te vermijden) maar ze neemt direct de toren. En dat geeft Carel ineens ondekbaar mat in drie! De meevaller van de dag kunnen we dit punt echt wel noemen: 4½-3½ en de winst van de wedstrijd!

Tom maakt in het dame-eindspel een klein foutje waardoor zijn dame even buitenspel staat achter de witte pionnen. Omdat hij geen Db1 speelt maar Dxb2 komt hij niet meer onder de aanval van de dame met pionnen naar de zwarte koning uit. Na 4,5 uur spelen strijkt hij de vlag.

Al met al: met de 4½-3½ winst mogen we dus onze handen dichtknijpen, een nederlaag had zomaar gekund en een gelijkspel was zeker geen vreemde uitslag geweest.

Doetinchem 1 Rating Edese Schaak Combinatie 1 Rating Ronde 5
Westerhof, F. (Fleur) 1883 Vries de, C. (Carel) 1915 0 - 1
Frederiks, J. (Jesse) 1817 Slagter, W. (Willem) 1826 1 - 0
Timmerman, I.R. (Iloy) 1758 Dijk van, G. (Dominic) 1818 ½ - ½
Kuper, M. (Marino) 2013 Groen, E.C. (Edwin) 1783 ½ - ½
Haggeman, H.J.G.A. (Henny) 1752 Roseboom, M.W.J. (Martin) 1790 0 - 1
Riepma, H.F. (Henk) 2005 Pronk, T.J. (Tom) 1787 1 - 0
Engelberts, D.K.A.G. (David) 1539 Brink van den, H.J. (Henry) 1728 0 - 1
Mark van der, C. (Niels) 1620 Vries de, R. (Ruben) 1681 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1798 Gemiddelde Rating: 1791 3½-4½

Ronde 4 (zaterdag 16 december): ESC 1 - SG Max Euwe 4

ESC 1 zet super stap op weg naar kampioenschap

Op zaterdag 16 december heeft ESC 1 ook de vierde wedstrijd in de KNSB competitie winnend afgesloten.
Tegenstander SG Max Eeuwe 4 werd met 7½-½ verslagen.
Ruben de Vries, Henri van Kruistum, Martin Roseboom, Henry van den Brink, Willem Slagter, Carel de Vries en Tom Pronk wonnen hun partij.
Dominic van Dijk zorgde voor het halve punt.

Op zaterdag 3 februari 2024 staat de vijfde ronde op het programma (uitwedstrijd), tegenstander is dan Doetinchem 1.


Teamfoto ESC 1 v.l.n.r.: Dominic van Dijk, Ruben de Vries, Henri van Kruistum, Martin Roseboom, Henry van den Brink, Willem Slagter, Carel de Vries en Tom Pronk.
Op de foto ontbreken: Tim Evendijk, Edwin Groen, en Bart Koeweiden.

Verslagen van de partijen door de spelers:

Sjaak Piest - Carel de Vries
Geen verslag ontvangen

Willem Slagter
Ruim voor de aanvang aanwezig, geladen met de energie van het winnen van de rapid avond.
De groepsfoto net voor het begin van de wedstrijd gemaakt en snel naar het bord voor een flitsende partij.
Helaas was er geen tegenstander op bord 2, een goedkoop punt, maar ik had liever geschaakt.

Daniel Rabbers - Dominic van Dijk
De opening verliep rustig, maar na een matig zetje om een loper aan te vallen kreeg wit meer druk. Na een ruil probeerde zwart actief te spelen, maar wit hield de druk hoog en dwong zwart terug te trekken. De zwarte stelling was penibel maar wit kon geen winstplan vinden. Toen na een mindere zet van wit een belangrijke pion viel, bood zwart remise aan. Gezien de tijdnood en de vermoeidheid werd dit aangenomen.

Tom Pronk - Rudie Hampsink
Ik gebruikte, net als in de 3 vorige partijen, weer erg veel tijd. Na 20 zetten had ik in een onduidelijke stelling nog minder dan 5 minuten op de klok. Ik wist de tijd controle na 40 zetten echter te halen en zelfs een pion te winnen, waarna ik de partij rustig naar winst speelde.

Onno van Teijens - Martin Roseboom
Zoals verwacht kwam er een zwarte leeuw op het bord en wit koos voor de opzet waarmee door een schijnoffer de zeer scherpe "schreeuw van de leeuw" mogelijk is. Hij koos voor een rustiger variant en lange tijd ging het gelijk op. In de overgang naar het eindspel overzag wit dat ik met de dame schaak kon geven waarna zijn stelling onhoudbaar bleek. Mat in twee was mogelijk, ik speelde nog een tussenzetje waardoor zijn dame naar een ongedekt veld moest, maar gaf toen alsnog het direct winnende schaakje op de onderste rij.

Henri van Kruistum - Mario van der Wal
Ik kreeg met wit een Pirc voorgeschoteld. Na het afruilen van de sterke zwarte loper kon de witte h-pion oprukken en een aanval werd opgezet. Hoewel zwart goed verdedigde om mat te voorkomen waren de stukken van wit dermate actief dat ik kon afruilen naar de eindspel met twee vrij pionnen. Niet veel later gaf zwart op.

Bob Even - Henry van den Brink
Wit speelde de Engelse opening, zwart kreeg echter al snel wat meer ruimte met een pion op d4 en een open f-lijn door f5 te spelen. Zwart parkeerde een paard op c5 terwijl wit b4 al had voorbereid, wit zag het gevaar over het hoofd en speelde alsnog b4, maar had de tussenzet d3 over het hoofd gezien, wat een loper afleidde van de verdediging van het paard op f3 én het d4 veld vrijmaakte voor een paardsprong. Nadat een kwaliteit geofferd werd op f3 en het paard landde op d4 was er geen houden meer aan voor wit, het was echter wat sneller klaar dan verwacht nadat wit een mat in 1 dreiging niet zag.

Ruben de Vries - Tycho van Muijlwijk
Wit miste in het middenspel een idee van zwart en moest een stuk weggeven om mat te voorkomen. Door de moeilijke positie en minder tijd werd zwart gedwongen een dame voor een toren en loper te geven. Daarna verloor zwart nog meer dus besloot hij op te geven.

Edese Schaak Combinatie 1 Rating SG Max Euwe 4 Rating Ronde 4
Vries de, C. (Carel) 1902 Piest, J.A. (Sjaak) 1836 1 - 0
Slagter, W. (Willem) 1824 NO 0 1R - 0R
Dijk van, G. (Dominic) 1797 Rabbers, L.H.D. (Daniel) 1716 ½ - ½
Pronk, T.J. (Tom) 1773 Hampsink, R.J.M. (Rudie) 1809 1 - 0
Roseboom, M.W.J. (Martin) 1783 Teijens van, O.A.T. (Onno) 1621 1 - 0
Kruistum van, H. (Henri) 0 Wal van der, M. (Mario) 0 1 - 0
Brink van den, H.J. (Henry) 1715 Even, B.A. (Bob) 1607 1 - 0
Vries de, R. (Ruben) 1655 Muijlwijk van, T.R. (Tycho) 1582 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1778 Gemiddelde Rating: 1695 7½-½

Ronde 3 (zaterdag 25 november): Drienerlo 1 - ESC 1

ESC 1 wint opnieuw: Drienerlo 1 - ESC 1 (3,5 - 4,5)

De derde wedstrijd van ESC 1 werd gespeeld in Hengelo (OV). We werden opgewacht door het 1e team van Drienerlo, dat qua rating net wat sterker was. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden en dat werd het ook!

Helaas ging er na 1,5 uur al iets mis op bord 3. Edwin Groen kwam met wit gelijk uit de opening en koos voor een pionoffer voor compensatie die interessant zou zijn omdat zwart nog niet kon rokeren. Maar toen hij dacht: er is ook een andere combinatie mogelijk die dwingend is, dus die doe ik, had hij zich verrekend. Edwin overzag een tussen-schaakje en zwart bleef een stuk voor. Toen was het alles of niks. In een felle voortzetting probeerde Edwin de zwarte koning te gaan vangen en er zaten heel wat grapjes in de stelling. Maar dat liet zwart zich niet gebeuren en de nederlaag was een feit. (0 - 1)

Willem Slagter op bord 2 stond ondertussen erg goed met zwart. De witte koning stond nog in het midden, omringd door eigen stukken. Maar daarvan stonden er twee gepend nadat Willem op de tweede lijn binnenviel met zijn torens. Het zag er gewonnen uit en dat was het ook, al ging dat op een andere manier dan gedacht. Willem bracht, met een op het oog hele logische zet, in één klap zomaar het voordeel naar wit. Maar die maakte in een heel lastige stelling een slippertje en ineens ging de witte koning zomaar op het midden van het bord mat. (1 - 1)

Martin Roseboom verdedigde zich met zwart aan bord 4 in een Zwarte leeuw tegen een aanval op de koningsvleugel. Het zag er allemaal dreigend uit, maar uiteindelijk komt wit er niet echt doorheen. Met elk nog een dame, toren, paard en 6 pionnen valt de strijd stil. Wie iets waagt kan zomaar verliezen dus de vrede wordt getekend. (1,5 - 1,5)

Carel de Vries staat op bord 1 met wit zeker niet minder, maar het is ingewikkeld, beide partijen hebben aanvalskansen. Het probleem is uiteindelijk dat zwart het loperpaar heeft en dat werd, toen de stelling zich opende, levensgevaarlijk. Carel verdedigde taai, maar leverde een stuk en kort daarna de partij in. (1,5 - 2,5)

Op de andere borden is het wisselend. Eigenlijk kan het alle kanten op, soms staat ESC beter soms Drienerlo, en veel spelers zitten al in tijdnood. Maar dan breekt het befaamde vierde uur aan. Ineens gebeurt er van alles.

Op bord 8 verzorgde Ruben de Vries wit een geïsoleerde dubbelpion bij wit, maar wit kreeg een sterk paard in het centrum. Wit begon daarna een aanval dat er goed uit zag. Nadat Ruben uiteindelijk toch de stukken wist te ruilen stond hij drie pionnen voor. Zijn tegenstander neemt echter de beste kans en staat ineens met een pion op g6 inclusief matdreigingen, waardoor Ruben heel secuur moet spelen. Zelfs onder tijdsdruk speelt hij het heel fraai uit. (2,5 - 2,5)

Op bord 6 heeft Tom Pronk, met zwart, het zwaar. Ook daar is een loperpaar van de tegenstander zeer vervelend en veel sterker dan de loper en het paard van Tom. Hij komt niet echt onder de druk uit. Dit lijkt verkeerd af te gaan lopen.

Op bord 7 speelt Henry van den Brink met wit een tijd lang met licht voordeel, totdat hij in een lastig toreneindspel terechtkomt. Het is onduidelijk wie er beter staat. De computer weet het ongetwijfeld beter dan wij allemaal, maar het lijkt remise.

Op bord 5 krijgt Henri van Kruistum een Pirc tegen, waarbij aan verschillende kanten werd gerokeerd. De stelling werd al snel scherp. Zwart had in eerste instantie de snellere aanval, maar na een wat passieve zet met de koning kon wit overnemen. Na een grote ruil gaf zwart gaf een kwaliteit op voor een pion om erger te voorkomen. In het eindspel van een toren + vier pionnen tegen een loper met vijf pionnen heeft zwart een remise kans door de vrije extra pion op de f-lijn.

De verwachting is dan dat het 4-4 zal worden, of als het tegenzit kunnen we ook met 4,5-3,5 gaan verliezen.

De voorspelling van bord 6, Tom, komt uit: het is niet te houden en hij geeft op. (2,5 - 3,5).

Dan blijkt dat bord 5, Henri, door de kwaliteit de zwarte pionnen een voor een op kan pakken, geeft de toren tegen de loper en wint met twee plus pionnen (3,5 - 3,5).
De verwachting komt daarmee op tenminste 4-4.

Henry van den Brink (bord 7) kwam niet goed uit de opening in een Ruy Lopez, zwart pakte echter niet het initiatief en wit kreeg de positie onder controle. Een dameruil kon door wit niet voorkomen worden en er kwam een toreneindspel op het bord. Wit had hierin de betere kansen, maar het had remise moeten worden. Zwart was echter te passief, wit kreeg een gepasseerde e-pion besliste uiteindelijk de pot. Nadat een pat-truukje (dolle toren) voorkomen werd, en lang tegenstribbelen van zijn tegenstander beslist Henry zorgvuldig en gedecideerd de partij en daarmee de wedstrijd 3,5 - 4,5.

Een hele goede en belangrijk overwinning waardoor ESC 1 met 6 matchpunten uit 3 wedstrijden duidelijk aan de leiding gaat in KNSB Klasse 5C.

Drienerlo 1 Rating Edese Schaak Combinatie 1 Rating Ronde 3
Monsma, M. (Menno) 2049 Vries de, C. (Carel) 1900 1 - 0
Biesterbos, R.M. (Robbert) 1929 Slagter, W. (Willem) 1808 0 - 1
Nicolai, H. (Henk) 1898 Groen, E.C. (Edwin) 1816 1 - 0
Buter, M.J.S. (Maarten) 1843 Roseboom, M.W.J. (Martin) 1787 ½ - ½
Borggreve, M.H.M. (Martin) 1548 Kruistum van, H. (Henri) 0 0 - 1
Muller, J. (Jos) 1712 Pronk, T.J. (Tom) 1784 1 - 0
Zuurbier, E.A.M. (Erik) 1522 Brink van den, H.J. (Henry) 1724 0 - 1
Kroon, R. (Rene) 1441 Vries de, R. (Ruben) 1653 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1743 Gemiddelde Rating: 1782 3½-4½

Ronde 2 (zaterdag 4 november): ESC 1 - Almelo 2

Tot op het laatste moment bleef het spannend tussen ESC 1 en het relatief jeugdige maar zeker sterke Almelo 2. Op 3-3 was de stelling van Willem Slagter eigenlijk remise maar er zat nog wel een grapje in de stelling dat winst kon betekenen. Carel de Vries had een uitdagend eindspel met twee lichte stukken en een toren tegen twee torens en een extra pion. Willem moest uiteindelijk in remise berusten 3½-3½ en toen maakte de tegenstander van Carel een foutje. Na een schaakje kwam er een niet te pareren aftrekschaakje in de stelling dat zijn tegenstander een volle toren zou kosten. En toen was de buit binnen: 4½-3½. Een mooie uitslag want Almelo 2 gaat andere teams zeker punten afhandig maken!

Bord 1 - Carel de Vries (z)
Geen verslag ontvangen.

Bord 2 - Tim Evendijk (w)
Tim speelde met wit tegen het Konings-Indisch. Veel actie speelde zich af op de damesvleugel. Tim wist hier iets beter uit te komen en won een pionnetje. Zijn tegenstander koos vervolgens actie te ondernemen op de witte koning. Door de forse druk maakte Tim een fatale fout en gaf zijn tegenstander een mat in 2.

Bord 3 - Edwin Groen (z)
In een zijvariant van de Franse opening kies ik voor een timide opstelling. Er is weinig tot niets aan de hand en op zet 12 en 13 worden paard en lopen geruild. Maar daarbij neemt Edwin verkeerd terug met de dame in plaats van het paard. Daardoor kan wit druk op f5 opbouwen. Het is te houden maar door nog een keer niet de beste zet te spelen wordt de druk hoger. Uiteindelijk verlies ik de slag om f5 en een pion. Het dubbele toreneindspel wordt simpel maar zeer nauwkeurig uitgetikt door wit.

Bord 4 - Willem Slagter (w)
Op bord 4 speelde Willem met wit tegen Max Hoekstra. Willem krijgt zijn favoriete opening op het bord (1. e4 c5 2. f4 d5 3. Lb5+ en doorschuiven e-pion). Het kostte Max zeeën van tijd om het juiste tegenspel te vinden. Na zo'n 14 zetten had Willem 2 minuten meer bedenktijd dan waarmee hij begon (!) en Max had een uur minder. Maar het moet gezegd, de zwartspeler vond het goede plan. Vervolgens moest Willem veel tijd investeren om niet in het nadeel te komen én om een goed vervolgplan te vinden. Ook dat lukte met moeite; volgens de computer wordt praktisch nergens de +0,5 of -0,5 overschreden. Onderstaand het eindspel dat resteerde.

Willem speelt hier Kb4 en hoopte op Kd5, hetgeen verliezend is voor zwart. Maar zoals de gehele partij al bleek, doorzag Max ook deze valstrik. Na Kb6 werd het punt na ruim vier uur spelen gedeeld en zo op het slot van de wedstrijd bleek dit een heel belangrijk halfje.

Bord 5 - Henri van Kruistum (z)
In een Caro-Kann kende Henri met zwart een rustige opening. Wit zette zowel zijn h- als a-pion flink vooruit en won daarmee ruimte, maar nadat een aantal stukken werden afgeruild bleken het ook aantrekkelijke doelwitten voor de zwarte stukken. Nadat twee pionnen werden veroverd en promotie dreigde hield wit het voor gezien.

Bord 6 - Dominic van Dijk (w)
Wit kwam met zijn gebruikelijke systeem met iets meer ruimte uit de opening. Na de rokade was f4 misschien te ambitieus. Zwart sloeg terug in het centrum en kreeg een op het oog iets prettigere stelling.
Echter liet hij na de zet c6 de druk iets los, waardoor er geen problemen meer waren. Iets later besloot wit het loperpaar weg te geven om een pion te winnen.
Toen wit later ook nog de kans kreeg om een toren te ruilen tegen twee stukken was de stelling positioneel uit. De witte paarden rukten vlot op en kwamen beslissend binnen.

Bord 7 - Henry van den Brink (z)
Geen verslag ontvangen.

Bord 8 - Tom Pronk (w)
Met wit kwam ik niet met voordeel uit de opening. Mijn tegenstander bood meerdere keren remise aan maar gezien de stand op de andere borden besloot ik door te spelen. Toen ik in tijdnood kwam en de stelling nog verder was vervlakt besloot ik zelf om remise aan te bieden. Deze keer weigerde mijn tegenstander en poogde hij om gebruik te maken van mijn tijdnood. Daarbij maakte hij een fout waardoor ik een pion won. Het resterende dame eindspel was nog steeds remise, tot mijn tegenstander besloot de dames te ruilen waarna een gewonnen pionneneindspel resteerde en ik alsnog het volle punt kon bijschrijven.

Edese Schaak Combinatie 1 Rating Almelo 2 Rating Ronde 2
Vries de, C. (Carel) 1900 Fallaux, S. (Storm) 1788 1 - 0
Evendijk, T. (Tim) 1848 Husers, Y.G.M. (Yannic) 1898 0 - 1
Groen, E.C. (Edwin) 1816 Buijnsters, F.J.M. (Floris) 1789 0 - 1
Slagter, W. (Willem) 1808 Hoekstra, M.S.H. (Max) 1801 ½ - ½
Kruistum van, H. (Henri) 0 Meulenkolk, G.J. (Jan-Geert) 1730 1 - 0
Dijk van, G. (Dominic) 1784 Kreijkes, G.A. (Aron) 1719 1 - 0
Brink van den, H.J. (Henry) 1724 Sapulette, J.G.R. (Jay-Giani) 1614 0 - 1
Pronk, T.J. (Tom) 1784 Breider, J.H. (Jayden) 1480 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1809 Gemiddelde Rating: 1727 4½-3½

Ronde 1 (zaterdag 7 oktober): PSV-DoDO 3 - ESC 1

We zijn mooi op tijd aanwezig.
PSV-DoDO 3 heeft ons laten weten dat ze geen speler hebben voor het eerste bord.
Wij zijn daarom ook met 7 spelers aanwezig.
Het idee is dat we hiervoor een remise noteren.

Martin Roseboom, met wit, denkt in een Caro-Kann na een wat minder bekende voortzetting van zwart twee pionnen te kunnen geven om daarvoor een kwaliteit krijgen, de twee pionnen verdwijnen wel, maar de kwaliteit er voor terug niet, 1 - 0.

Henri van Kruistum, met wit, maakte in de opening een fout, waardoor zwart kans op een aanval kreeg. De aanval werd verdedigd maar dit ging ten koste van een pion. Zwart koos om de aanval door te zetten maar dit liet tegenspel toe van wit, en toen de zwarte loper werd veroverd was de partij beslist, 1 - 1.

Willem Slagter, met zwart, speelt een zeer scherpe variant van het Italiaans, in plaats van op f2 een pion mee te nemen ruilt hij de wit-velderige loper en verliest daardoor de controle over f5, waar een witte toren ineens beslissend binnen valt 2 - 1.

Carel de Vries, met wit, krijgt een pion, de tegenstander verdedigt hardnekkig, maar in het eindspel heeft wit een zet eerder een dame, zwart kan weliswaar ook een dame halen, maar dan is de witte koning al onderweg naar de volgende zwarte pion en als die valt wint wit met zijn vrijpion, 2 - 2.

Tim Evendijk speelde met zwart tegen zijn jeugdmaatje. Samen hebben ze veel wedstrijden tegen elkaar gespeeld, maar ook in teamverband samengewerkt. Na een remiseaanbod van de tegenstander mocht Tim van de wedstrijdleider geen remise aannemen, omdat op dat moment nog lang niet duidelijk is dat we gaan winnen. Na de duidelijke order speelde Tim verder, won een pion en wist dat om te zetten in een overwinning, 2-3.

Tom Pronk heeft een remise achtig eindspel, alle twee één toren en pionnen in het centrum en op de damevleugel. Wit geeft twee pionnen op de damevleugel op om te proberen met een pion op de f-lijn door te breken, Tom pareert die dreiging en wint door zijn vrijpionnen, 2 - 4.

Dominic van Dijk, met zwart, heeft ook een remise achtig eindspel, wit valt optimistisch met Td7 zijn stelling binnen, door een schaakje moet de witte koning naar d3 en dan kan zwart met Te1 het witte paard aanvallen, gevolgd door een schaakje op d1, waarna de toren op d7 gaat vallen, 2 - 5.

Dan blijkt dat de remise op het eerste bord zonder spelers bord niet mogelijk is, en stellen we, op voorstel van PSV-DoDO 3, daar Henry van den Brink op, reglementaire winst, 2 - 6.

PSV/DoDO 3 Rating Edese Schaak Combinatie 1 Rating Ronde 1
NO 0 Brink van den, H.J. (Henry) 1715 0R - 1R
Cappellen van, E.R. (Erik) 1744 Evendijk, T. (Tim) 1840 0 - 1
Jankovskis, J. (Nerijus) 1623 Vries de, C. (Carel) 1894 0 - 1
Pel van, D. (Daan) 1754 Slagter, W. (Willem) 1823 1 - 0
Heijnekamp, N. (Niels) 1723 Roseboom, M.W.J. (Martin) 1802 1 - 0
Mosterd, J. (Johan) 1683 Pronk, T.J. (Tom) 1775 0 - 1
Schilder, M. (Mick) 1550 Kruistum van, H. (Henri) 0 0 - 1
Lijster, J. (Hans) 1333 Dijk van, G. (Dominic) 1783 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1630 Gemiddelde Rating: 1805 2 - 6